Vragen over liftgebruik & aerosolen - Skylift

Vragen over liftgebruik & besmetting

Al langere tijd is het gebruik van liften in relatie tot Covid-19 onderwerp van gesprek. Zowel vanuit het RIVM als vanuit de branche wordt als belangrijkste advies gegeven om in de lift de algemene richtlijnen te volgen, waaronder de afstandsregels en goede handhygiëne. Toch schudt een EenVandaag uitzending van woensdag 23 september de gemoederen goed op en krijgen wij vanuit diverse klanten reacties en vragen. In dit artikel geven we graag een korte toelichting.

Wat is het verhaal dat nu in media speelt?
Onderzoek geeft aan dat er in liften sprake is van langdurige aanwezigheid van aerosolen (dragers van virus). In liften kan dit oplopen tot wel 30 minuten. In de uitzending wordt gesproken over twee oplossingen: de lift ‘parkeren’ met open deuren en luchtionisatie/ventilatie. Uit het onderzoek blijkt dat de afname van aerosolen significant hoger is als liften met open deuren parkeren. Binnen 5 minuten is de lucht in de lift dan weer zuiver. Dit wordt bevestigd door een liftfabrikant, met de terechte kanttekening dat dit technisch niet altijd kan en norm-technisch ook niet altijd mag. Over het ioniseren/ventileren wordt door de liftfabrikant gezegd dat dit goed werkt en tussen de 5 en 7 duizend euro kost. Ook komt een bewoner van een flat aan het woord die aangeeft dat het instellen van de parkeerfunctie in enkele seconden gedaan is.

Het standpunt van SkyLift
Op dit moment is het zo dat het RIVM naast de algemene richtlijnen (nog) géén aanvullende maatregelen heeft afgekondigd over het gebruik van liften. Lifteigenaren en liftgebruikers hoeven dus niets extra te ondernemen. Laten we voorop stellen dat standpunten kunnen wijzigen onder meer door betere inzichten in Covid-19. Wij houden de ontwikkelingen die binnen de branche spelen verder nauwgezet in de gaten.

Het advies van SkyLift aan lifteigenaren:

  • Gebruik de lift alleen als dat noodzakelijk is.
  • Ga alleen in een lift of uitsluitend met leden van hetzelfde huishouden.
  • Volg het geldende liftprotocol; een voorbeeld is te vinden op onze website.
  • Laat beoordelen of er eenvoudige technische maatregelen zijn die de ventilatie bevorderen, zoals het continu aanlaten van de ventilator (indien aanwezig), of het open laten staan van de liftdeuren.

Heeft u als klant van SkyLift vragen over het veilig gebruik van uw installatie? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon. We denken graag met u mee over wat er in uw situatie passend en benodigd is.

Deel dit bericht